Sveriges Radio vill höja radio- och TV-avgiften

Sedan 2009 har radio- och TV-avgiften varit 2 076 kronor per år. Sveriges Radio, SVT och UR vill höja avgiften med start redan i sommar.

”Vi har en tid sett att rundradiokontot går mot underskott i förhållande till den av riksdagen beslutade medelstilldelningen. För att återfå balans mellan avgifter och tilldelning krävs alltså en höjning. Och ju längre man väntar, desto större måste höjningen bli” säger Radiotjänsts kommunikationschef Johan Gernandt till SVT-s Vipåtv.

Public service-bolagen föreslår en höjning med 96 kronor redan 1 juli, alternativt en höjning med 150 kronor vid årsskiftet. Därefter blir höjningen två procent per år för att hamna på 2 348 kronor 2019, enligt förslaget.

Det har hittills varit möjligt att underfinansiera public service, eftersom det har funnits ett överskott på kontot tack vare fler avgiftsbetalare.

Att public service begär en höjning beror också på att Högsta förvaltningsdomstolen förra året kom fram till att datorer och surfplattor inte ska likställas med TV-innehav. Domen ledde till krav på återbetalningar och att många avanmälde sig. Trots det slogs förra året rekord i antal avgiftsbetalare: drygt 3,54 miljoner, varav 100 000 nya under 2013-14.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share