Storbritannien får 18 nya rikstäckande kanaler

sounddigital

Nu är det klart vilka radiostationer som får plats på Storbritanniens andra nationella DAB-nät för kommersiell radio.

Idag avslöjades att fyra stationer har tillkommit till projektet sedan konsortiet Sound Digital vann tillståndet i mars förra året. Barnradion Fun Kids, som redan finns i London, blir rikstäckande. Bauer startar Magic Chilled som en sidostation till Magic. Ny är även Panjab Radio, som sedan tidigare sänder i flera områden i Storbritannien och som dessutom fått DAB-tillstånd i Berlin och Oslo. Slutligen startar kristna Premier sidokanalen Premier Praise.

Det nya nätet tas i bruk 29 februari, men den officiella invigningen görs dagen därpå av kulturministern John Whittingdale på DAB-konferensen Drive to Digital som hålls på London Transport Museum. Då lanseras även en marknadsföringskampanj med namnet Big Retune, som ska få lyssnarna att göra en ny sökning på sina mottagare för att få in de nya kanalerna. Alla stationer ska ha startat inom en månad från premiärdatumet.

Sound Digital är ett konsortium bestånde av Bauer Media, Arqiva (motsvarande Teracom) och UTV Media. Bauer Media står bakom Mellow Magic, Magic Chilled, Absolute Radio 80s, Kisstory, Heart Radio och Planet Rock. UTV Media har fått plats för Talkradio, Talksport och Virgin Radio UK. Dessutom ingår affärsradion Share Radio, de indiska stationerna Sunrise Radio, Awesome Radio och Panjab Radio, barnradion Fun Kids, Jazz FM samt tre kristna kanaler: UCB 2, Premier Christian Radio och Premier Praise. Två av kanalerna – Fun Kids och Jazz FM – sänder med den nya sändningsstandarden DAB+. För att få plats med så många som 18 kanaler i multiplexen sänder många i mono.

Vid sidan av de 18 stationerna på Sound Digital-multiplexen tillkommer ytterligare två kanaler i det nationella DAB-utbudet i mars. BBC Radio 2 startar den tillfälliga countrykanalen BBC Radio 2 Country och Global startar Heart Extra, som är en nationell version av det delvis regionala Heart-nätet.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share