Rolf Stengård får Prix Europa Lifetime Achievement Award

rolfstengard

Rolf Stengård, som i september slutade som chef för undersökande journalistik på Ekot, får Lifetime Achievement Award på Prix Europa som delas ut i Berlin 23 oktober.

”Den undersökande journalistiken kommer att bli allt viktigare i det nya medielandskapet. Sociala medier fylls av opinioner, åsikter och tyckanden, men någon måste ta reda på hur det faktiskt förhåller sig, någon måste presentera fakta, professionellt inhämtad och sorterad. Det har alltid varit min mission inom journalistiken” säger Rolf Stengård.

Så här säger Prix Europas festivalchef Susanna Hoffman om utnämningen.

”Prix Europa vill med detta pris understryka nödvändigheten av undersökande journalistik samt ansvaret och vikten av public service-radio för våra demokratiska samhällen” säger Susanne Hoffman.

Sveriges Radios VD Cilla Benkö arbetade under många år med Rolf Stengård på Ekot. Hon säger att Rolf Stengård har varit en avgörande orsak till att SR under de senaste åren vunnit många stora priser för sin undersökande journalistik.

”Som VD på Sveriges Radio är jag oerhört stolt över att Rolf premieras på detta vis. Jag har själv jobbat nära honom under min tid på Ekot och det finns få personer som brinner för den undersökande journalistiken på samma sätt som vad Rolf gör. Han har dessutom helt prestigelöst stått i bakgrunden och lärt upp yngre förmågor så att de i sin tur kan ge publiken världsavslöjanden. Sveriges Radio har under de senaste åren vunnit ett antal riktigt stora priser för vår undersökande journalistik. Givetvis beror detta på väldigt duktiga reportrar men Rolf har en avgörande del i dessa framgångar” säger Cilla Benkö.

Det är femte gången som Lifetime Achievemenat Award delas ut på Prix Europa. De tidigare mottagarna är Raina Konsantinova (2011), Regina Ziegler (2012), David Attenborough (2013) och Ingolf Gabold (2014).

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share