22 sep 2009 16:21
Reklamradions brev till kulturministern
Radionytt publicerar nedan hela brevet från Staffan Rosell (SBS Radio) och Christer Modig (MTG Radio) till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.
”Inom kort förväntas lagrådsremissen rörande slutbetänkandet (SOU 2008:96) om den kommersiella radion presenteras. Radiobranschen (RAB) har fortlöpande haft kontakt med kulturdepartementet m.fl. för att följa beredningen. Tyvärr har vi inte fått möjlighet att framföra våra synpunkter direkt till Dig, vilket vi beklagar. För den kommersiella radion blir resultatet av regeringens förslag av utomordentligt stor betydelse.
Vi har uppfattat oroväckande signaler om innehållet i det kommande förslaget från regeringen. Det gäller i första hand de ekonomiska villkoren och koncessionsavgifterna. Därför skriver vi till Dig för att klargöra konsekvenserna av en utebliven reformering av de ekonomiska villkoren för vår bransch.
Regeringen tillsatte utredningen för att bland annat belysa hur de ekonomiska villkoren för den kommersiella radion kan förbättras. Vi har även noterat att företrädare för alliansen vid flertalet tillfällen därefter offentligt har markerat betydelsen av förbättrade villkor för den kommersiella radion.
Vi vill med detta brev framhålla att de förändrade villkor som föreslås i utredningen inte handlar om att allmänt främja en bransch. Det handlar om att säkra överlevnaden för den kommersiella radion. Den allt hårdare konkurrensen på mediemarknaden, en accelererande teknikutveckling och vikande reklamintäkter, innebär avgörande utmaningar för den kommersiella radion. Om inte villkoren förbättras väsentligt kommer någon digitalisering inte att kunna påbörjas. Vidare är risken för minskad mångfald i etern med färre kommersiella radiokanaler överhängande, troligtvis redan under 2010.
När det gäller koncessionsavgifterna och deras påverkan på statsbudgeten vill vi poängtera att det är en felsyn att betrakta de cirka 130 miljoner kronor som i dagens system årligen tillför statskassan i form av koncessionsavgifter som ”säkra”. Om gamla sändningstillstånd inte bär sig kan de återlämnas till Radio och TV-verket. Radio och TV-verket kan då låta radioaktörer ansöka om sändningstillståndet på nytt. Sändningstillståndet har dock då omvandlats till ett så kallat nytt tillstånd som inbringar 40 000 kronor år och tillstånd.
Om dagens system för koncessionsavgifter inte reformeras är det sannolikt att en konsekvens blir att gamla tillstånd kommer att återlämnas och omvandlas till nya, med sjunkande intäkter för staten som följd.
Om å andra sidan utredningens förslag genomförs – och alldeles särskilt om våra krav på längre övergångsperiod och längre tillståndsperioder hörsammas – är det rimligt att föreställa sig att tillstånden kommer att bli attraktiva och inbringa betydande belopp till statskassan i samband med att dessa utauktioneras.
Vi hoppas att utgången av regeringens ambitiösa planer i början av mandatperioden för den kommersiella radion inte kommer att sluta i ett bakslag med långtgående negativa konsekvenser.
För att ytterligare belysa hur vi uppfattar dagens situation och behovet av reformering skulle vi uppskatta mycket om Du hade möjlighet att träffa oss.”