Radio Revival söker permanent kortvågstillstånd

rnordrevival2014

Radio Revival har fått tillstånd att sända på kortvåg under korta perioder de närmaste månaderna. Nu vill Radio Revival få ett permanent sändningstillstånd.

”Radio Revival är ett projekt som syftar till att återupprätta Sveriges närvaro inom AM-banden och främst då på kortvåg. Vi har ansökt om ett permanent sändningstillstånd hos Kulturdepartementet för att göra detta” säger Ronny Forslund, som med företaget Musik & Mediaproduktion i Hudiksvall ansvarar för programinnehållet.

Radio Revival har tillgång till två sändare i Ringvalla utanför Sala – en på 10 kilowatt och en på 5 kilowatt. För dessa ansvarar ingenjörsfirman Bernt Nyberg i Sala.

”Vi har under ett par års tid sänt med hjälp av tillfälliga tillstånd på kortvåg. Ett stående inslag har varit sändningarna för Radio Nord Revival – en hyllning till den så kallade piratradiostationen Radio Nord, som sände från fartyget Bon Jour ute i Östersjön åren 1961-1962. Det var egentligen Radio Nord Revival som var upprinnelsen till detta projekt. Vi var ett gäng entusiaster som lyssnade flitigt till Radio Nord på den tid det begav sig och vi har i olika sammanhang firat stationens minne med specialsändningar, bland annat på årsdagarna av starten 8 mars 1961 och stängningen 30 juni 1962. Vi har då bjudit in tidigare Radio Nord-medarbetare som medverkat i programmen” säger Ronny Forslund.

Fram till april kommer Radio Revival att sända ett specialprogram för Sveriges DX-Förbund varje månad. Sändningarna sker på 3 975 kilohert och 6 060 kHz sista lördagen i varje månad med start 13.00. Dessförinnan blir det en timme från Radio Nord Revival.

”När väl ett permanent sändningstillstånd är klart kommer vi att inleda regelbundna sändningar i större skala riktade till olika områden” säger Ronny Forslund, som ser en framtid för radio på AM-banden.

”Länder som Rumänien, Iran och Kina har drastiskt utökat sin närvaro i kortvågsbanden under senare år. Det finns en övertro på webbradio. I själva verket är internet oerhört lätt att stänga av för den som har tillgång till infrastrukturen för ett lands dataöverföring. Det skedde bland annat under oroligheterna i Egypten 2011 och kan komma att göras av en ockupationsmakt. Kortvåg är i detta läge ett säkrare sätt att nå ut än webbradio” säger Ronny Forslund som är kritisk till att Teracom valt att skrota alla AM-sändare.

Innehållet i Radio Revival kommer, om stationen får tillstånd, att fokusera på att marknadsföra Sverige och innehålla svensk musik, kulturinslag, nyheter från Sverige och turisttips. Dessutom kommer Radio Revival att upplåta sändningtid till bland annat radiohobbyister.

Bilden: Lasse Branje, tidigare nyhetsman ombord på Radio Nords sändarfartyg Bon Jour, intervjuar dåvarande försvarsministern Karin Enmark. Detta skedde i samband med att Radio Nord Revival sändes från Kastellet utanför Vaxholm i samband med en radiodag i augusti 2014. Foto: Ronny Forslund.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share

One Comment

  1. Roy Sandgren

    PTS och MRTV säger nej till permanenta AM tillstånd !! Detta strider mot EU som i de flesta länder har förenklat sina AM tillstånd. Yttrande från de som vill sända på AM i Sverige skall vara inne 13 feb. -16.