Norge: Radiolyssnandet under 50 procent

Radiolyssningen har minskat dramatiskt i Norge under sommaren. Vecka 28 och 29 var det mindre än 50 procent som lyssnade på radio, enligt PPM-undersökningen från Kantar TNS.

Vecka 28 var den dagliga räckvidden 48,5 procent och vecka 29 48,2 procent. Det är 8 procentenheter mindre än i juni och de lägsta siffrorna sedan PPM-mätningen infördes. Det är också hela 18 procent lägre än radions räckvidd i Sverige under samma veckor.

En del lyssnare kan dock ha gått över till de lokala stationer som fortfarande sänder på FM. Dessa mäts inte av PPM-undersökningen. En anledning till nedgången kan dessutom vara att alla inte har skaffat digitala radiomottagare till sina semesterboenden.

Senterpartiet vill nu att de nationella FM-sändningarna återupptas.

”De nya rekordlåga lyssnarsiffrorna är dramatiska. Det är nödvändigt både för mediemångfalden och för beredskapen i vårt land att radiolyssningen kommer upp i en helt annan nivå än det här. För att säkra radions framtid måste vi slå på det nationella FM-nätet igen innan ännu fler flyr från radion” säger partiets mediepolitiska talesperson Åslaug Sem-Jacobsen i ett pressmeddelande.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share