MRTV vill skärpa reglerna för förhandsprövning

Myndigheten för radio och TV vill förändra reglerna för förhandsprövningen av nya tjänster från public service-bolagen. Det skriver myndigheten i en rapport som lämnades till regeringen idag.

Andra intressenter ska ”ges en formaliserad möjlighet att begära en prövning av om en tjänst borde vara föremål för en förhandsprövning”. Dessutom ska granskningsnämnden för radio och TV få ett ”förtydligat uppdrag” att pröva om en tjänst är anmälningspliktig”.

Men enligt förslaget kommer det även i fortsättningen vara public service-bolagen själva som anmäler tjänsterna till prövning.

Beslutet om att införa en förhandsprövning togs av den borgerliga regeringen 2010. Modellen fick hård kritik både från public service, oppositionen och senare även från konstitutionsutskottet.

Sedan systemet infördes har public service-bolagen inte lämnat in en enda ny tjänst till prövning, vilket är en anledning till att den förra regeringen gav Myndigheten för radio och TV i uppdrag att se över public service-bolagens påverkan på mediemarknaden och komma med förslag på förändringar av reglerna.

Myndigheten skriver i sin rapport till regeringen att public service har en positiv påverkan på mediemarknaden, men samtidigt en negativ påverkan ”på delar av den omgivande mediemarknaden, främst i form av att deras verksamheter konkurrerar om konsumenterna med de aktörer som bedriver kommersiella medieverksamheter”. Rapporten kommer dock till den sammantagna bedömingen att public service-bolagen ”inte agerar på ett sätt som uppenbart hindrar konkurrerande aktörer från att etablera, driva och utveckla sina medieverksamheter”.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share