Ministerrådet antog DAB-krav i bilar

EU-s kommunikationsministrar antog på dagens ministerrådsmöte ett krav på att radiomottagare i nya bilar ska kunna ta emot digitalradio.

De nya reglerna röstades igenom i EU-parlamentet 14 november och ingår i en reform av kodexen för elektronisk kommunikation. Medlemsländerna ska införa nationell lagstiftning senast två år efter att reglerna har publicerats i EU-s officiella tidning, vilket väntas ske nu i december eller i början av nästa år.

Medlemsländerna tillåts också gå längre i sin lagstiftning. I Italien och Frankrike har det redan tagits beslut om att alla radiomottagare måste kunna ta emot DAB+. I Italien börjar den regeln gälla 1 januari 2020 och i Frankrike träder regeln i kraft 18 månader efter att DAB-sändningarna når 20 procent av landet, vilket sker i början av nästa år.

Ministerrådet antog även en förändring av uppdraget för Berec, som är organ för PTS och andra nationella myndigheter för elektronisk kommunikation. Sverige representerades på mötet av bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share