Lotta Gröning leder Community Media Sweden

Journalisten och debattören Lotta Gröning blir ordförande för den nya paraplyorganisation som ska arbeta för närradion och de öppna TV-kanalerna.

”Jag vill stärka motkraften till dagens urbaniseringspolitik. Politikerna måste vakna, den lokala demokratin måste erövras på nytt!” säger Lotta Gröning i ett pressmeddelande.

På ett möte i Uppsala på lördag bildas Community Media Sweden. Iniativtagare är Närradions Riksorganisation (NRO) och Öppna Kanaler i Sverige (RÖK). NRO representerar ett 60-tal av Sveriges hundra närradiostationer, medan RÖK har huvuddelen av landets 25 öppna TV-kanaler som medlemmar.

CMS vill bland annat införa ett ekonomiskt stöd till närradion och öppna kanaler, något som redan finns i flera andra länder. Vad som kallas redaktionellt kultur- och demokratistöd ska säkra den lokala kultur- och samhällsbevakningen.

NRO-s ordförande Lars-Erik Backström hoppas även på ett större samarbete mellan radio- och TV-stationerna.

”Ja, och en ny struktur för fortbildning av aktiva medborgarjournalister i särskilda så kallade mediacenter. Det blir allt viktigare att medborgarna förstår hur media fungerar, inte minst när det gäller information via internet” säger Lars-Erik Backström.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share