LG presenterade första mobilen med DAB+

lgstylus2

På Radiodays Europe presenterade koreanska LG världens första mobiltelefon med DAB+. LG Stylus 2 kommer att säljas i 18 länder, däribland Sverige.

En radioapp med DAB+ och FM finns förinstallerad i mobilen. I Storbritannien ingår även den brittiska radiobranschens gemensamma app Radioplayer. Tack vare DAB-chipet i LG Stylus 2 kan appen skifta mellan DAB, FM och internet för att få den bästa och mest ekonomiska mottagningen. Mottagning via DAB tar bara en femtedel av energin som krävs för streaming. Det är även möjligt för radiostationer att lägga in DAB-funktionen i egna appar.

LG Stylus 2 har tagits fram i samarbete med IDAG, som är en internationell arbetsgrupp för utveckling av DAB. Gunnar Garfors från IDAG berättade att han har arbetat i sju år för att få en mobiltillverkare att intressera sig för att ta med DAB i en ny mobil och att han lika länge har hävdat att en sådan mobil skulle bli en ”gamechanger”.

”Vi implementerade DAB+ helt enkelt eftersom vi vill att den här mobilen ska kunna erbjuda den bästa medieupplevelsen för anvädaren till ett vettigt pris” sade Joël René-Carail från LG i Europa.

Även EBU har varit inblandade i projektet. EBU-s radiochef Graham Dixon sade att man länge försökt få olika intressenter att samarbeta, men att det har varit svårt.

”Idag kan vi fira att en viktigt del i pusslet har fallit på plats. Siffror visar att mobillyssnandet i Storbritannien har ökat med en tredjedel sedan 2013 till 22 procent. Lanseringen av mobilen kommer i precis rätt läge, med både större intresse för mobillyssning och många nya kanaler” sade Graham Dixon.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share