Förvaltningsrätten: Inga hinder ge Bauer och NRJ varsitt tillstånd

I december överklagade MTG beslutet att ge varsitt nationellt FM-tillstånd till Bauer och NRJ, med hänvisning till att de två bolagen har ett samarbete. I en ny dom avslås överklagandet av Förvaltningsrätten i Stockholm.

De nationella FM-tillstånden fördelades förra året av Myndigheten för press, radio och TV i en sluten budgivning. Tillstånden gick till Bauer Media, NRJ-bolaget RBS och MTG-ägda Kilohertz. Enligt lagen får ett företag bara ha ett nationellt tillstånd. MTG anser att samarbetet mellan Bauer och NRJ kring utsändning och försäljning är så omfattande att Bauer i praktiken kommer att kontrollera två tillstånd.

Förvaltningsrätten i Stockholm skriver i sin dom att avtalet mellan Bauer och NRJ enbart gäller annonsförsäljning och den tekniska utsändningen och att de två bolagen har ”ensamt ansvar för affärsbeslut och beslut gällande redaktionella frågor”.

”I målet har inte visats att samarbetet mellan Bauer och RBS (NRJ) kommer att bedrivas på annat sätt än vad som framgår av avtalet som de har ingått. Förvaltningsrätten utgår därför ifrån, liksom MPRT har gjort, att samarbetet kommer att bedrivas i enlighet med avtalets ordalydelse” skriver rätten i sin dom.

Mer:
Förvaltningsrättens dom (PDF)

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share