Fokus på musik i SR-s jubileumsfilm

Som en del av Sveriges Radios 90-årsjubileum har filmen Avgörande ögonblick producerats. Artisterna Zara Larsson, Timbuktu och The Hives återupplever ögonblicken då de hörde sig själva på radio för första gången.

Filmen inleds med den första radiosändningen från Jakobs kyrka i Stockholm och avslutas i Berwaldhallen med debutanten Elias. Cornelis Vreeswijk spelas av Erik Husby, som var Cornelis i filmbiografin Cornelis. Musiken till filmen är Kents Musik non stop i ett klassiskt arrangemang av Peter Nordahl för Sveriges Radios Symfoniorkester.

”Filmen är ett sätt att visa att svensk musik visar på mångfald, att man kan på ett lyckat sätt kan få ihop olika genrer. Det återspeglar fina möten mellan olika åldrar, genrer, finkultur och populärkultur. Att få sätta tänderna i en nutida poplåt och arrangera den i ett annat sammanhang ger vidagade vyer. Klassiskt möter pop och hip hop, är ett exempel på avgörande ögonblick inte minst för Zara, Jason och Pelles liv, vilket vi återspeglar i filmen” säger Peter Nordahl.

”Sveriges Radio har lyfta fram nya, unga artister i 90 års tid och verkligen bidragit till ett framgångsrikt svenskt musikliv. Den här filmen ska inte bara ses som en kärleksfull hyllning, utan också som ett löfte. Sveriges Radio kommer lyfta fram nya artister av alla slag även i framtiden” säger Sveriges Radios VD Cilla Benkö.

Filmen har gjorts av produktionsbolaget Indio med regissören Philippe Tempelman, fotografen Pat Scola, producenten Hampus Gunnarsson och den exekutiva producenten Johan Lindström. Reklambyrå är CP+B och på Sveriges Radio har projektet letts av Anders Taberman.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share