FM-släckningen i Norge skjuts inte upp

stortinget

Förslagen om att skjuta upp eller helt ställa in FM-släckningen i Norge fick inte stöd i Stortinget när radiodigitaliseringen debatterades i veckan. Det innebär att Nordland som första region släcker de nationella FM-sändningarna 11 januari.

Senterpartiet lade nyligen fram ett förslag om att senarelägga FM-släckningen med två år, eftersom partiet fått rapporter om att DAB-mottagningen är dålig på många håll. Fremskrittspartiet, som sitter i regeringen, vill i ett annat förslag att FM behålls med hänvisning till att DAB ger sämre beredskap och dessutom innebär onödiga kostnader för konsumenterna när radiomottagarna byts ut. De två förslagen debatterades i Stortinget i tisdags och onsdags.

Kulturministern Linda Hofstad Helleland från Høyre och tre FRP-ministrar, bland annat beredskapsministern, fanns på plats för att ge besked om hur digitaliseringen påverkar beredskapen. De sade att det inte finns några beredskapsskäl att stoppa övergången. FRP-ministrarna ville dock inte ge någon rekommendation till hur Stortinget skulle rösta. I debatten kom det kritik mot digitaliseringen även från andra partier. Venstre (som motsvarar Liberalerna i Sverige) berättade att partiet har varit motståndare till DAB, men valde att acceptera digitaliseringen i regeringsställning.

Stortingets majoritet gav sitt stöd till ett förslag från Sosialistisk Venstre om att FM-nedsläckningen ska följas kontinuerligt av Stortinget och att regeringen löpande ska försäkra sig om att beredskapen inte drabbas och att täckningen ska vara i nivå med FM-sändningarna.

Mer:
Se sändningen från Stortinget här.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share