Facket: Valet av Dreber kan skada SR

Sveriges Radios Journalistklubb kritiserar dagens utnämning av Agneta Dreber som ny styrelseordförande. I ett uttalande som antogs på fredagens årsmöte skriver klubben att ”företaget och vårt arbete riskerar att skadas” och att Förvaltningsstiftelsen inte tar SR-s oberoende och självständighet på tillräckligt allvar.

”Av största vikt för våra möjligheter som professionella journalister vid Sveriges Radio att utföra vårt uppdrag i enlighet med sändningstillståndet är att företagets ägare och ledning garanterar företagets integritet, oberoende och självständighet. Därför är det ytterst oroande hur företagets ägare, Förvaltningsstiftelsen för Sveriges Radio AB, Sveriges Television AB och Sveriges Utbildningsradio AB, skött sitt uppdrag att nominera ordförande och ledamöter i bolagets styrelse” skriver klubben.

”Den debatt som förts den senaste tiden kring förslagen om först Lars Leijonborg som tänkbar ny ordförande för Sveriges Radio, och sedan Agneta Dreber, visar tydligt hur företaget och vårt arbete riskerar att skadas. Lars Leijonborg är före detta partiledare och statsråd och som sådan tätt kopplad till den nuvarande regeringen. Agneta Dreber är VD för Livsmedelsföretagen som ingår i Svenskt Näringsliv. Bägge är exempel på den typ av företrädare som vi i vårt arbete dagligen ska granska. Den publik som i återkommande mätningar ger Sveriges Radio och dess medarbetare högt förtroende måste kunna lita på att vi inte låter våra journalistiska val utsättas för otillbörlig påverkan” fortsätter uttalandet.

”Vi har inga synpunkter på de personliga kvaliteterna hos vare sig Lars Leijonborg eller Agneta Dreber, men vill påtala att Förvaltningsstiftelsen genom sina val tydligt visar att man inte tar Sveriges Radios uppdrag att vara en oberoende och självständig granskare på tillräckligt allvar” avslutar journalistklubben.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share