EBU vill ha DAB i alla radioapparater

EBU vill att alla radioapparater som säljs i EU ska ha en mottagare för digitalradio.

Utbyggnaden av DAB hindras av att de flesta radiomottagare som säljs i EU bara kan ta in analog radio, skriver EBU i ett uttalande som organisationen gjorde på fredagen tillsammans med World DAB och European Digital Radio Alliance (EDRA).

De tre organisationerna anser att ett krav på DAB-mottagare i alla radioapparater skulle snabba på DAB-utbyggnaden, ge skalfördelar och förenkla för konsumenter att använda mottagarna i andra länder.

Uttalandet från organisationerna kommer inför de diskussioner som snart inleds mellan EU-institutionerna om European Electronic Communications Code. EU-parlamentet har redan uttalat sig för DAB i alla radiomottagare. Nyligen tog det italienska parlamentet beslut om ett DAB-krav som införs 2020. I Frankrike träder en motsvarande regel i kraft när mer än 20 procent av befolkningen har tillgång till DAB. Förbundsrådet i Tyskland, som representerar delstaterna, har tagit ställning för en lösning på EU-nivå.

EBU, World DAB och EDRA föreslår att kravet på DAB i radiomottagare införs i artikel 105 och annex C i den föreslagna European Electronic Communications Code. Där finns redan regler för TV-mottagare.

”I en värld som alltmer domineras av teknikjättar, behöver radion en digital väg framåt som gör att mediet kan fortsätta att vara gratis och lockande för lyssnare samt tillförlitlig i nödsituationer. Ett krav på att radiomottagare ska kunna ta emot både analoga och digital sändningar är nödvändigt för att nå det målet” säger Patrick Hannon, som är ordförande för World DAB.

Mer:
Joint statement to EU institutions on interoperability of radio sets (PDF)

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share