Danska lokalradiotillstånd förlängs inte till 2019

De lokala radiostationerna i Danmark får inte sina FM-tillstånd förlängda till 2019 som det tidigare sagts. En ny politisk överenskommelse gör att stationerna måste ansöka om nya tillstånd nästa år.

Anledningen till förändringen är att förutsättningarna för FM-tillstånden har förändrats av det tilläggsavtal om digitalradion som slöts av de politiska partierna i våras. I avtalet ingår att utbyggnaden av DAB-näten fortsätter, men att FM inte kommer att släckas ned som planerat 2019. Istället ska ett beslut om FM tas först när mer än hälften av radiolyssningen sker via DAB eller internet. En FM-släckning genomförs tidigast två år efter ett sådant beslut.

Den så kallade kammaradvokaten, som är rådgivare till regeringen, har dessutom kommit fram till att en förlängning av tillstånden till 2019 skulle kunna underkännas av EU-domstolen som oproportionerligt lång.

De lokala FM-tillstånden kommer automatiskt att förlängas till utgången av 2016. Under nästa år kommer tillstånden att utlysas på nytt och inför det inleder Kulturstyrelsen en dialog med radiobranschen. Regeringen kommer även att presentera att nytt förslag om villkoren för den ickekommersiella radion, som motsvarar närradion i Sverige.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share