DAB-frågan tas upp i KU

andreasnorlenDigitalradion kommer att tas upp i riksdagens konstitutionsutskott om några veckor.

I onsdags kom regeringens skrivelse om Riksrevisionens granskning av DAB-frågan. Regeringen meddelade att det inte blir någon utbyggnad av digitalradion med hänvisning till de invändningar och olösta frågor som kom fram under remissen av DAB-förslaget och i Riksrevisionens granskning. Men regeringen kommer att följa utvecklingen i andra länder, bland annat i Norge där FM-sändningarna släcks 2017 (med undantag för mindre lokala stationer). Därefter kan det inte uteslutas att frågan aktualiseras på nytt, enligt regeringen.

Varje granskning av Riksrevisionen ska kommenteras av regeringen och sedan tas upp i ett riksdagsutskott. Eftersom DAB-radion är en yttrandefrihetsfråga hamnar DAB-frågan i konstitutionsutskottet.

”Det vi formellt behandlar är regeringens skrivelse till riksdagen, där regeringen kommenterar Riksrevisionens iakttagelser. Skrivelsen kommer att behandlas på sedvanligt sätt, det vill säga resultatet blir ett betänkande där utskottet kommenterar skrivelsen och de eventuella följdmotioner som väcks med anledning av skrivelsen” säger Andreas Norlén (M) som är ordförande i KU.

”Skrivelsen inkom den 14 oktober och det är sedan 15 dagars motionstid. Därefter inleds behandlingen som pågår under några veckor. Utskottet kan också besluta att bjuda in till exempel Riksrevisionen att redogöra för rapporten” fortsätter Andreas Norlén.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share