Cilla Benkö: Förödande beslut av en svag regering

radiocheferna

Kulturministerns stopp för en övergång till DAB får förödande konsekvenser och beror på osäkerhet och rädsla för opinionen men också på att telekomindustrin fått gehör för sin syn. Det sade radiocheferna på Radiodagens traditionella chefsdebatt, där en av frågorna var varför branschen inte har lyckats övertyga politikerna om DAB.

”Det handlar inte om att vi inte lyckats förklara. Det finns de som tycker att DAB är bra och de som tycker det är dåligt. Det finns även de som tror vi klarar oss med IP och att vi inte behöver ett märknät. Andra menar att det räcker med ett analogt marknät. Ytterst är det ett politiskt beslut av ett kulturdepartement i en svag regering som har andra beslut som är enklare. Det finns också en telekomindustri som har starka förespråkare och som fått acceptans och gehör från sina synpunkter” sade Cilla Benkö.

”Miljöpartiet hade en partikongress där man tog beslut om att SR inte ska lämna FM-bandet. De säger inte att vi inte får gå över till DAB+ och det är det parti ministern kommer ifrån. Att sända i två band i all framtid hade varit helt kocko och ekonomisk oförsvarbart. Man måste förstå att det inte är ett enkelt politiskt beslut men att det får förödande konsekvenser för oss” fortsatte Cilla Benkö.

Staffan Rosell, VD för Bauer Media Group i Sverige, tror att beslutet berodde på en rädsla för opinionen.

”Det är en ny kulturminister från ett parti som inte i första hand hållit på mediefrågor. En digitalisering riskerar att bli kontroversiell, det såg man på TV-sidan. Men TV-digitaliseringen blev bra. Jag tror att det handlar om osäkerhet och även om rädsla för opinionen” sade Staffan Rosell.

MTG Radios chef Christer Modig sade att MTG med nuvarande förutsättningar inte kan satsa på DAB.

”Just nu är det inte lönsamt. Vi behöver mer distribution och komma ut på fler orter. Vi har inte en fungerande affärsmodell” sade Christer Modig som också återigen pekade på det dåliga radioutbudet utanför storstäderna, som kan leda till att intresset för radio minskar.

”Vem skulle köpa en ny apparat med bara sex kanaler? Tänk om man hade en mobil med utrymme för bara sex appar” sade Christer Modig.

Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio.
Artikeln är ursprungligen publicerad på radiodagen.se.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share