Benkö: Koppla biståndet till tryckfrihet

Det svenska biståndet bör kopplas till tryck- och yttrandefriheten i det mottagande landet. Det säger Sveriges Radios VD Cilla Benkö idag i en debattartikel på SR-bloggen Medieormen och på UNESCO-konferensen Safety of Media Professionals i Paris.

Cilla Benkö hänvisar till nya siffror, som visar att 111 journalister dödades förra året.

”Nu måste det få ett slut. De som dödar journalister måste ställas inför rätta och straffas” skriver Cilla Benkö och hänvisar till att nio av tio förövare går fria.

Sverige bör driva frågan internationellt, menar Cilla Benkö.

”Svenska företrädare bör detta speciella jubileumsår väcka frågan i alla internationella forum och sammanhang. Såväl inom ramen för det europeiska samarbetet som det internationella i FN-s regi. Svenskt bistånd kan också koppls till denna viktiga fråga” skriver Cilla Benkö.

”Biståndspengar kan ges till uppbyggnaden av en fri press och ett väl fungerande public service men också till att stötta organisationer som sysslar med säkerhetsträning av journalister och deras medarbetare. Organisationer som därmed tack vare detta bistånd kan utbilda lokala journalister kostnadsfritt. Vid varje statsbesök bör dessutom frågan ställas om hur landets tryck- och yttrandefrihet garanteras och hur många journalister som mist livet eller sitter fängslade” fortsätter hon.

Mer:
En rädd journalist är en tyst journalist
Safety of Media Professionals

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share