LYSSNA DIREKT:  Sveriges Radio P1 ¦ P2 ¦ P3 ¦ P4 ¦ Din Gata ¦ Metropol ¦ P6 ¦ P2 Musik ¦ P3 Star ¦ Radioapans knattekanal ¦ P2 Klassiskt ¦ SR Sápmi ¦ SR Sisuradio ¦ P2 Världen ¦ P4 Blekinge ¦ P4 Dalarna ¦ P4 Gotland ¦ P4 Gävleborg ¦ P4 Göteborg ¦ P4 Halland ¦ P4 Jämtland ¦ P4 Jönköping ¦ P4 Kalmar ¦ P4 Kristianstad ¦ P4 Kronoberg ¦ P4 Malmöhus ¦ P4 Norrbotten ¦ P4 Sjuhärad ¦ P4 Skaraborg ¦ P4 Stockholm ¦ P4 Sörmland ¦ P4 Uppland ¦ P4 Värmland ¦ P4 Väst ¦ P4 Västerbotten ¦ P4 Västernorrland ¦ P4 Västmanland ¦ P4 Örebro ¦ P4 Östergötland ¦ MTG Radio Rix FM ¦ Bandit Rock ¦ Lugna Favoriter ¦ Power Hit Radio ¦ SBS Radio Mix Megapol ¦ Mix Megapol Göteborg ¦ NRJ ¦ Rockklassiker ¦ The Voice ¦ Radio 107.5 ¦ Vinyl 107 ¦ Kommersiell radio East FM (Norrköping) ¦ Närradio Fun Radio (Malmö) ¦ Guldkanalen (Malmö) ¦ Karlstads Nya Radio ¦ Premier Radio ¦ Radio Active (Ystad) ¦ Radio Prime (Strömstad) ¦ Radio Siljan (Mora) ¦ Radio Viking (Ekerö) ¦ Rocket 95.3 (Stockholm) ¦ Skärgårdsradion (Värmdö) ¦ Studentradio Pite FM ¦ Radio AF (Lund) ¦ Radio Båstad ¦ Studentradion 98,9 i Uppsala ¦ Webbradio Dansbandsdax ¦ Dansbandskanalen ¦ Gimme Indie ¦ Guldkanalen 60-tal ¦ Guldkanalen 70-tal ¦ Guldkanalen 80-tal ¦ Guldkanalen 90-tal ¦ Hitzone – Social Radio ¦ NE Radio ¦ Radio 50 Plus ¦ Radio DCM ¦ Radioseven ¦ Soundic Radio

Johan Lindström, Östra Förstadsg. 17D, 21131 Malmö.
Tel: 0704-91 33 94. E-post: johan@radionytt.se.

NYHETER

Äntligen morgon firar tio år

Det är tio år sedan Mix Megapol startade sitt morgonprogram Äntligen morgon. Det uppmärksammas under onsdagmorgonen.

Äntligen morgon utlovar en ”kavalkad av firande, spännande gäster och roliga tillbakablickar” och en konsert med Veronica Maggio. Programmets vänner, samarbetspartners, press och kunder är inbjudna till frukost.

En av programmets mest trogna lyssnare, Bengt Andersson, deltar i firandet som hedersgäst.

”Bengt har under många år ringt till studion. Inte bara för att vara med i tävlingar utan också för att prata lite. Någon gång i veckan har den här snälla, försynta mannen ringt för att byta några ord. Han har ingen egen familj, så vi har kanske betytt mer för honom än vad vi gör för andra lyssnare. Alltid när han ringer är han glad och tacksam för att vi finns och för att vi spelar musik som han gillar” säger Madeleine Kihlman, programledare på Mix Megapol.

Äntligen morgon startades 11 oktober 2004, då med Adam Alsing och Gry Forsell. Adam Alsing lämnade programmet 2011 och presenterar nu konkurrerande Rix Morronzoo på Rix FM. Äntligen morgons programledare är nu Gry Forsell och Anders Timell.

Äntligen morgon har vunnit Stora Radiopriset flera gånger: 2005, 2008 och 2012 för årets morgonprogram och 2009 för årets underhållning.


Orup får egen station på I Like Radio

En radiokanal med enbart Orup-musik finns nu i I Like Radio, MTG Radios nya onlineplattform för webb och mobil.

”Nu har jag en egen radiostation – Viva La Pop. Det blir musik från hela min karriär och så berättar jag om låtarna, artistlivet och annat skoj” säger Orup, som är aktuell med föreställningen Orup – Viva La Pop på Hamburger Börs i Stockholm, TV4-programmet Så mycket bättre och en samlingsskiva i december.

Idén till kanalen kommer från MTG Radios VD Christer Modig, som inspirerades av att Orup sjunger ”Jag ska starta en ny radio” i en av sina låtar.

”Jag var på Orups show och där framförde han sin låt Ny radio och jag fick idén att Orup kunde verkligen få göra en ny radiokanal. Efter diskussion med skivbolaget som tyckte det var en grym idé så gör vi ett samarbete med showen” säger Christer Modig.


Per Enander leder Ekots rikskorrespondenter

I ännu en ny chefsutnämning på Ekot, blir Per Enander gruppchef för Ekots elva rikskorrespondenter. Han har det senaste året varit tillförordnad på posten.

Rikskorrespondentgruppen består av Ekots fyra reportergrupper, som finns i Malmö, Kristianstad, Växjö, Jönköping, Göteborg, Örebro, Umeå och Luleå. I samarbete med P4-kanalerna gör korrespondenterna nyheter för Ekots sändningar och webb. Från Malmö bevakar en av korrespondenterna Danmark och i Göteborg täcker en annan in Norge och Island.

”Med riksgruppen kan Ekot sätta agendan för bevakningen av hela Sverige. Vi är på plats med kunninga medarbetare som kan rapportera direkt utifrån fördjupande regionala perspektiv” säger Per Enander.

Ekot omorganiseras vid nyår och får nya chefer för inrikes (Per Eurenius), utrikes (Ginna Lindberg) och publicering (Michael Österlund).


Gert Fylking-idé kan bli digital MTG-station

Det kan bli en omstart av talkanalen Radio 1 när digitalradion byggs ut. Det bekräftar MTG Radios VD Christer Modig. MTG Radio har fått totalt elva rikstäckande tillstånd och ett av dem är för Radio 1.

”Vi är övertygade om att ett innehåll som är unikt är det som kommer att dra folk till digitalradion. Vi har tre kanaler som kanske är lite annorlunda för reklamradion” säger MTG Radios VD Christer Modig.

Anledningen till att Radio 1 lades ned var att processen kring digitalradion drog ut på tiden och att MTG Radio tvingades till besparingar på grund av att NRJ gick över till att samarbeta med SBS.

”Det var ett bra tillfälle att starta Radio 1 i Stockholm 2011 och sedan var tanken att komma ut i landet 2012-2013. Sedan drog besluten kring digitalradion ut på tiden, men vi hoppades ändå på en start 2014. Då kom NRJ-affären och när jag kom tillbaka till MTG Radio blev jag tvungen att prioritera och ta det jobbiga beslutet att lägga ned Radio 1. Vi lärde oss mycket med Radio 1 och kan starta upp den igen” säger Christer Modig.

Vid sidan av Radio 1 kan det även bli en sportradiokanal i samarbete med Viasat Sport.

”Vi har en hel del sporträttigheter i huset som kan uttnytjas för radio. Sommar-OS 2016 kan kanske vara en startpunkt. ESPN har lyckats mycket bra med att locka lyssnare till sina digitala satellitradiosändningar i USA” säger Christer Modig.

En tredje ny radiostation kan bli Bilradion, som bland annat riktar sig till yrkeschaufförer.

”Bilradion för tankarna tillbaka till det som Sveriges Radio gjorde i programmet Hej trafikant. Trafikinformation blandat med bra musik och konstant kontakt med yrkeschaufförer och trafikanter” säger Christer Modig.

Idén till Bilradion kommer från MTG-medarbetaren Gert Fylking, som enligt Christer Modig skulle kunna vara en del av kanalen.

De övriga tillstånden som MTG Radio har är för de existerande FM-kanalerna Rix FM, Bandit Rock och Lugna Favoriter, de digitala kanalerna Power Hit Radio, Svenska Favoriter och Indie 100 samt de nya kanalerna Retro och Malung Forever (dansbandsmusik).


Modig: ”Det är bra att vi jobbar närmare”

Att MTG har utsett P4-chefen Trygve Rønningen till skandinavisk radiochef innebär att det långsiktiga strategiska arbetet kommer att ledas från Norge och att det blir mer koordinering mellan radioverksamheterna i Norge, Sverige och de baltiska länderna. Det säger MTG Radios VD i Sverige Christer Modig.

”Det är rimligt att Trygve leder det strategiska arbetet kring digitaliseringen då Norge har hunnit mycket längre än Sverige. Vi kommer att ha bra hjälp av honom och det är bra att vi jobbar närmare varandra. Vi har tidigare kört varsitt race i Norge och Sverige” säger Christer Modig.

”Det här är första gången som radio blir ett eget gemensamt nordiskt affärsområde inom MTG, vilket är en markering att MTG tror på radio” fortsätter han.

Posten som skandinavisk radiochef är ny inom MTG.


BBC World Service får sin första kvinnliga chef

franunsworth

Fran Unsworth blir ny chef för BBC World Service, som med program på 28 språk är världens största internationella radiobolag.

Fran Unsworth tillträder i december och blir den första kvinnliga chefen för BBC World Service i dess 82-åriga historia. Hon ersätter Peter Horrocks som lämnar BBC efter 33 år. Fran Unsworth behåller sitt uppdrag som vicechef för nyheter och aktualiteter inom BBC.

Tidigare har hon bland annat varit chef för BBC-s ”newsgathering” med ansvar för 800 journalister på 40 ställen och chef för de politiska programmen. Hon inledde sin BBC-karriär inom lokalradion och blev därefter producent på BBC Radio 1-s nyheter, BBC-s TV-nyheter på dagtid och BBC Radio 4-programmen World at One och PM (motsvarigheten till Studio Ett).


MTG Radio får skandinavisk chef

trygveronningen

Trygve Rønningen har utsetts till chef för MTG Radio i Skandinavien, rapporterar Kampanje.

Rønningen är i dag chef för MTG-s norska radiobolag P4 och tillträder sin nya post omedelbart. Han får ansvar för radioverksamheterna i Norge och Sverige.

”Trygve Rønningen kommer att spela en viktig roll i vidareutvecklingen av MTG-s radioverksamheter och han ska förebereda oss på den kommande digitaliseringen av radiomediet i Sverige. Radiodigitaliseringen i Norge är en framgångshistoria som vi under Rønningens ledning kommer kunna lära oss mycket av också i Sverige” säger Anders Jensen, MTG-s chef för fri-TV och radio, i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet säger MTG att de har en plan för att bli bättre på att ”tänka radio tvärs över marknader” och att radioverksamheterna i både Norge och Sverige har utvecklats väl under 2014 och ”förbereder sig på ett ännu bättre 2015″.

Trygve Rønningen blev P4-chef i januari i år.


Lyssnarsiffror vecka 41

siforackvidd1441

Station 2014-37 2014-38 2014-39 2014-40 2014-41
Radio Total 71,5% 71,6% 71,9% 72,9% 73,1%
Privat lokalradio Total 33,4% 32,5% 34,9% 35,3% 34,7%
SR Radio Total 58,7% 59,0% 59,5% 58,7% 59,1%
SBS Radio Total 24,4% 24,0% 25,8% 26,7% 25,3%
MTG Radio Total 14,0% 13,4% 14,5% 14,1% 14,6%
P1 15,5% 16,1% 15,5% 15,5% 16,0%
P2 2,4% 2,4% 2,5% 2,4% 2,6%
P3 16,4% 15,8% 18,3% 16,2% 17,0%
P4 41,5% 41,5% 41,1% 41,0% 40,8%
Mix Megapol 16,4% 15,8% 16,9% 17,5% 16,3%
RIX FM 11,5% 10,3% 11,6% 11,2% 11,4%
NRJ 6,7% 7,6% 8,2% 8,2% 7,6%
Rockklassiker 3,5% 2,9% 3,5% 3,5% 3,2%

Radio Monitor Airplay Chart

samsmithstaywithme 01
(01)
Sam Smith  ÅTTA VECKOR SOM ETTA
Stay with Me  UNI  
lillywoodprayerinc 02
(02)
Lilly Wood & The Prick & Robin Schulz
Prayer in C  WMS  
aviciithedays 03
(11)
Avicii
The Days  UNI  
milkychancestolendance 04
(03)
Milky Chance
Stolen Dance  BOR  
johnlegendallofme 05
(05)
John Legend  TRE VECKOR SOM ETTA
All of Me  SME  
magicrude 06
(06)
Magic!
Rude  SME  
meghantrainorallaboutthatbass 07
(07)
Meghan Trainor
All about that Bass  SME  
albindinsoldat 08
(08)
Albin feat. Kristin Amparo  TVÅ VECKOR SOM ETTA
Din soldat  UNI  
siachandelier 09
(04)
Sia
Chandelier  SME  
tovelostayhigh 10
(09)
Tove Lo feat. Hippie Sabotage
Stay High (Habits)  UNI  

radiomonitor200pxFör mer information om Radio Monitor, se www.radiomonitor.com eller kontakta Annica Forsman (0708-27 45 89 eller annica@radiomonitor.com).


Radionytt Musik

Radionytt Musik med aktuella spellistor från Sveriges viktigaste radiostationer finns nu att ladda ned som PDF-fil här.


Radionytt på Twitter

Radio Monitor Airplay Chart

samsmithstaywithme01
(01)
Sam Smith 
Stay with Me  UNI  
lillywoodprayerinc02
(02)
Lilly Wood & The Prick
Prayer in C  WMS  
aviciithedays03
(11)
Avicii
The Days  UNI  
milkychancestolendance04
(03)
Milky Chance
Stolen Dance  BOR  
johnlegendallofme05
(05)
John Legend 
All of Me  SME  
magicrude06
(06)
Magic!
Rude  SME  
meghantrainorallaboutthatbass07
(07)
Meghan Trainor
All about that Bass  SME  
albindinsoldat08
(08)
Albin feat. Kristin Amparo 
Din soldat  UNI  
siachandelier09
(04)
Sia
Chandelier  SME  
tovelostayhigh10
(09)
Tove Lo feat. Hippie Sabotage
Stay High (Habits)  UNI  

Listan sammanställs av Radio Monitor.

Radioböcker

Valerie Geller Beyond Powerful Radio
A Communicator's Guide to the Internet Age-News, Talk, Information & Personality for Broadcasting, Podcasting, Internet, Radio.
Jan Kotschack Stick, iväg Jack!
Historien om Radio Nord en älskad och oönskad station och om ett annat Sverige.

Radiojobb

Reklamstatistik

+50 %

Mediebyråbarometern, augusti 2014

+18 %

IRM, andra kvartalet 2014

Radiodebatt

Kalender

22 augTNS-Sifo: Lokal radiorapport III.
28 augIRM: Andra kvartalet.
10-12 sepNAB Radio Show, Indianapolis.
13 sepRadiodays, Köpenhamn.
16 sepIRM: Reviderad prognos 2014-2015.
18 sepRadiodagen, Stockholm.
18 sepRadiogalan med Stora Radiopriset, Hamburger Börs, Stockholm.
18-25 oktPrix Europa, Berlin.
4 novIRM: Tredje kvartalet.
11 novIRM: Reviderad prognos 2014-2015.
14 novTNS-Sifo: Lokal radiorapport IV.
15-17 mar, 2014Radiodays Europe, Milano.